Paine si desert

paine artizanala din apa, faina si seminte de…dragoste

Paine rustica

Am atat de multe sa va povestesc dar mai intai va sunt datoare cu o formula de paine. Doresc sa impart cu voi o formula usoara dar cu rezultate excelente, o paine cu faina alba si integrala, o paine semi. Continut de faina integrala 53% din totalul de faina.

Din cantitatile de mai jos rezulta o paine de aproximativ 2 kg sau doua paini a cate 860 grame fiecare.

Paine semi cu maia (53% integrala) 002Preferment:

– 40 g maia matura

– 212 g apa

– 250 g faina integrala

– 60 g faina alba

Se amesteca si se lasa la dospit cca 8-12 h la temperatura camerei. Eu am pregatit prefermentul la ora 10 seara.

Aluatul final:

– tot prefermentul 562 g

– 460 g apa

– 740 g faina alba

– 290 g faina integrala

– 10 g sare

Intr-un bol puneti apa, prefermentul amestecati lejer, adaugati faina si amestecati pana toata faina este hidratata. Lasati la autoliza pentru 40 de minute. Apoi adaugati sarea si framantati pana obtineti un aluat fin.

Lasati aluatul sa dospeasca la temperatura camerei 2 ore iar din 40 in 40 de minute, dati aluatului cate un strech and fold (impaturire).

Acum e timpul sa dati prima forma aluatului (forma oblong, rotund) si lasati-l 10 minute sa se relaxeze. Infainati bannetoanele. Dati forma finala, asezati-le in bannetoane si lasati la dospirea finala pentru inca 2-3 ore. Nu uitati stati cu ochii pe paine si nu pe ceas. Dospirea finala poate dura mai mult sau putin, in functie de temperatura din bucataria voastra.

Cand dospirea finala se apropie de sfarsit incalziti cuptorul la 250 grade C, pregatiti placa de copt si aburul. Coaceti 15 minute la 250 grade si cu abur iar apoi inca 30 de minute la 220 fara abur. Inainte de taiere, lasati painea sa se raceasca complet.

Paine semi cu maia (53% integrala) 003

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Information

This entry was posted on 8 Noiembrie 2013 by in Paine.

Facebook

Follow Paine si desert on WordPress.com

Calendar

Noiembrie 2013
L M M M V S D
« Oct   Dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
%d blogeri au apreciat asta: