Paine si desert

paine artizanala din apa, faina si seminte de…dragoste

Despre painea artizanala

despre painea artizanala

Ce inseamna paine artizanala?

In randurile ce urmeaza va voi prezenta o scurta introducere despre painea artizanala si maia.

Cum sugereaza si numele painea artizanala este un mestesug, painea aceasta fiind realizata cu ingrediente de cea mai buna calitate si cu un timp de lucru prelungit. Painea artizanala nu o vom gasi ambalata in pungi de plastic sau cu o durata de valabilitate mare. Ce este magic la painea artizanala este faptul ca are doar patru ingrediente de baza: apa, faina, maia si sare. Alte ingrediente naturale se pot adauga in functie de tipul de paine, cum ar fi masline, branza, nuci sau ierburi aromatice.

De regula, la painea artizanala nu se foloseste drojdie din comert. Din doar doua ingrediente, apa si faina se face maia. Procesul este unul destul de simplu dar necesita in jur de 7 zile si o temperature ambientala optima. Despre pregatirea maialei  si pregatirea ei pentru paine voi vorbi in alt capitol. Maiaua naturala are mai multe denumiri: in Anglia se numeste sourdough, in Franta poarta denumirea de levain, in Germania este saurteig iar in Romania avem maia naturala.

Sa coci paine artizanala cere mult exercitiu dar si simt artistic si cateva notiuni de chimie. Procentele de ingrediente, ordinea in care sunt adaugate, tehnicile de framantare, timpul de dospire, pregatitul cuptorului inainte de coacere, temperature cuptorului, cat trebuie lasata painea inainte de feliere, toate aceste elemente au rol important in rezultatul final. De altfel, fiecare tara are un fel sau mai multe feluri de paine artizanala. Italia este renumita prin foccacia, o paine ce contine ulei de masline si este aromata cu ierburi. Franta este celebra cu Pain de campagne, briose, fougasse, painea cu nuca sau baghete si lista ramane deschisa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Information

This entry was posted on 10 Aprilie 2012 by in Paine and tagged .

Facebook

Follow Paine si desert on WordPress.com

Calendar

Aprilie 2012
L M M M V S D
« Mar   Mai »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
%d blogeri au apreciat asta: