Paine si desert

paine artizanala din apa, faina si seminte de…dragoste

Pesto leurda

Asa cum v-am obisnuit deja, la inceputul fiecarei retete scriu cateva cuvinte despre ingredientul principal. Vedeta de astazi este leurda. Se mai numeste si  usturoita, usturoi salbatic, usturoi de padure sau usturoiul ursului. Este o planta europeana, creste mai ales in padurile noastre rarite, unde are suficienta lumina si caldura, preferandu-le pe cele de stejar si de pin, care sunt mai deschise. O gasim in padurile din Muntenia, Transilvania si in sudul Moldovei. Din pacate, sezonul leurdei este foarte scurt, se culege in lunile martie-aprilie. Leurda are proprietati terapeutice si anume: rol depurativ, respectiv capacitatea de curatire a sangelui, ficatului, stomacului fiind o planta mult mai activa decat usturoiul. Pentru a ne bucura de proprietatile curative ale leurdei tot restul anului am hotarat sa o pregatesc pesto.

Ingrediente:

– 125 g leurda proaspata

– 50 g miez de nuca

– 125 ml ulei de masline extravirgin, plus extra pentru sigilare

– 1 lingura rasa de sare

Preparare:

Punem in robotul de bucatarie toate ingredientele de mai sus si mixam pana obtinem o pasta fina. Golim in borcane, iar deasupra turnam ulei de masline cat sa acopere pesto-ul. Inchidem etans borcanele si le lasam intrun loc racaros si intunecos. Eu am ales sa le pastrez la frigider.

Din toate ingredientele a iesit pesto pentru doua borcanele:

Pregatit cu ulei de masline deasupra pentru a sigila pesto-ul. Nu este voie sa intre aer deloc fiindca singurul conservant in aceasta reteta este uleiul de masline si sarea.

Gata de pus la frigider sau de facut cadou unui prieten drag:

La ce folosesc eu pesto de leurda? Il folosesc ca un sos la peste (somon, biban de mare), sos la salate, in pireul de cartofi, la pregatirea unui sandwich cu jambon si cascaval. De fapt, cu ce  va place voua!

2 comments on “Pesto leurda

  1. florina
    9 Noiembrie 2012

    Cat timp se poate pastra la frigider ?

    • ana
      9 Noiembrie 2012

      Buna Florina,

      eu am in frigider doua borcane de 7 luni. Borcanele sunt bine inchise iar atunci cand deschid unul am grija sa-l termin in cateva zile, sa zicem 3-5 zile. De aceea nu recomand sa fie pus in borcane de capacitate mare. Cred ca pana la un an nu are absolut nimic. Pot sa-ti spun ca aroma leurdei s-a pastrat foarte bine iar uleiul de masline s-a solidificat. Intr-un cuvant este delicios.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Information

This entry was posted on 5 Aprilie 2012 by in Retete culinare and tagged , .

Facebook

Follow Paine si desert on WordPress.com

Calendar

Aprilie 2012
L M M M V S D
« Mar   Mai »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
%d blogeri au apreciat asta: